top of page
Etsi
  • Mimi

Kantoliinasta iloa ja hyötyä ensimmäisiin viikkoihin vastasyntyneen kanssa

Hyvää kansainvälistä kantamisen viikkoa! Kantamisviikon kunniaksi ensimmäinen blogitekstini käsittelee vastasyntyneen kantamista kantoliinassa.


Kantamisen voi aloittaa heti, kun itsestä ja vauvasta hyvältä tuntuu. Itselleni tärkein muistettava asia synnytyskassia pakatessa oli kantoliina! Valitsin hartaasti ja tarkkaan, mikä liinoista tulee mukaan sairaalaan. Synnäriliinaksi kutsutaan kantoliinaa, jonka odottaja ottaa mukaan synnytyslaitokselle ensipäiviä varten. Toisten mielestä kantoliinan käyttöä uuden vauvan kanssa on mukavampi harjoitella taas oman kodin rauhassa myöhemmin. Esikoisen kanssa en ollut kuullutkaan synnäriliinaideasta.


Minulle kantaminen on muutakin kuin vain apuväline; se on sekä suuri intohimo että rakas harrastus. Esikoiselle minulla oli hommattuna valmiiksi käytetty ja hieman kulunut musta trikooliina. Olin saanut sen tutulta ja sen mukana tulleen ohje-dvd:n kanssa harjoittelin sekä kietaisuristi2-sidontaa että kehtosidontaa. En tiennyt silloin, ettei kehtosidontaa enää suositella turvallisuussyistä käytettävän. Esikoinen ei viihtynyt ollenkaan vaunuissa ja olosuhteiden pakosta aloin käyttämään kantoliinaa päivittäin ensiviikoista alkaen. Meillä oli myös silloin kaksi koiraa, joiden ulkoilutus sujui myös kätevämmin vauva kantoliinassa, kun hihnat

eivät sotkeutuneet vaunujen eri puolille ja metsäpoluille pääsi vapaasti liikkumaan.Kuva: Sidoin kolmannen lapseni ensimmäistä kertaa kantoliinaan kolmen päivän ikäisenä Uudessa lastensairaalassa perhehuoneessa.


Ensimmäinen kantoliinansitomiskerta oman vauvan kanssa jää usein tavalla tai toisella ikimuistoisesti mieleen. Toisen lapsemme kohdalla minulla oli useampi ihana ja rakas kantoliina hänen syntymäänsä odottamassa. Sidoin hänet liinaan ensimmäisen kerran kolmen päivän ikäisenä, kun menimme taloyhtiömme saunaan omalle saunavuorollemme. Matka ei ollut pitkä, mutta tuntui hyvältä viedä kantoliinan turvassa ja suojassa ensimmäistä kertaa kodin ulkopuolelle (tämä vauvamme syntyi kotona). Minulle tulee tuo saunareissu aina mieleen kyseistä liinaa katsoessa ja sen pehmeää pintaa sivellessä. Kolmannen lapsemme sain myöskin sitoa ensimmäisen kerran liinaan kolmantena elinpäivänä. Vauvamme tehohoito lopetettiin silloin. Heti päästyämme perhehuoneeseen sidoin rakkaani hänelle varta vasten teetettyyn kantoliinaan, jonka keskimerkkinä oli hänen oma nimensä kauniisti kirjailtuna. Vauva oli piuhalla kiinni saturaatiomittarissa ja se alkoi piippailla aina, jos piuha liikahti liikaa. Piuha riitti siihen, että pystyin liikkumaan vauvan kanssa muutaman neliömetrin sisällä. Oli aivan ihanaa saada pitää rakastaan lähellä, nuuhkia hänen suloista tuoksuaan ja antaa hänen olla ihokontaktissa liinan alla rintakehääni vasten. Koska kantamisella on ollut minulle niin suuri merkitys jo ensimmäisistä päivistä lähtien, puhun vahvasti jo vastasyntyneen kantamisen puolesta ja opastan erittäin mielelläni perheitä kantoliinan käytössä jo raskauden loppuaikana kuin syntymän jälkeen, heti kun perheestä tuntuu hyvältä aloittaa kantaminen.Kuva: Kotona syntynyt toinen lapseni itse kutomassani kantoliinassa parin päivän ikäisenä.


Seuraavaksi kerronkin lukuisista eduista ja hyvistä puolista, joita kantamisella on erityisesti jo vastasyntyneen kanssa.


Kantoliinalla voi luoda vastasyntyneelle tutun, turvallisen ja mukavan ahtaan pesän, joka auttaa vauvaa sopeutumaan kohdunulkoiseen vieraaseen maailmaan. Vastasyntynyt saa haistaa vanhemman tutun tuoksun, tuntea vanhemman lämmön ihollaan, kuulla vanhemman sydämen sykkeen ja äänen sekä keinua vanhemman askelten tahdissa, aivan kuten kohdussa. Pystyasento on mainio myös vauvan ruuansulatukselle. Vaikutukset imetykseen ovat lisäksi positiivisia jo ensipäivinä, sillä vauvan lähellä olo vaikuttaa äidinmaidonnousuun. Kantamisen tarjoama läheisyys vapauttaa myös imetyksen kannalta tärkeitä hormoneja. Kantamisesta on apua erityisesti silloinkin, jos imetyksen kanssa on haasteita.


Kantoliina vapauttaa vanhemman kädet tarvittaessa muihin askareisiin ja liikkuminen on kätevää ja helppoa. Synnyttäjän on kuitenkin tärkeää muistaa levätä ja palautua synnytyksestä, pesiä paljon rauhassa vauvan kanssa ja välttää turhaa rasitusta. Vaikka kantoliinan kanssa meneminen paikasta toiseen pian syntymän jälkeen houkuttaisi ja olisi helppoa, on tärkeää muistaa antaa aikaa itselleen ja vauvalleen tutustumiseen ja synnytyksestä palautumiseen.


Kuva: Toisen lapseni kanssa ensiulkoiluilla. Vauva pysyy lämpinä kantotakin alla.Ulos lähtiessä on tärkeää suojata vauvan kantoliinan ulkopuolelle jäävät osat: pää ja kaula, kädet ja jalat.


Vastasyntyneen kehitykselle fyysinen läheisyys ja lempeä kosketus ovat todella tärkeitä. Läheisyys on elintärkeää myös turvallisen kiintymyssuhteen muodostumiselle vanhemman ja vauvan välille. Kantoliina tarjoaa loistavat mahdollisuudet ihokontaktiin vastasyntyneen kanssa. Kotona ollessa vauvan voi sitoa liinaan vaippasiltaan ja kantajan paljasta ylävartaloa vasten.


Kantaminen helpottaa varhaisen vuorovaikutuksen toteutumista vanhemman ja vauvan välillä. Kantajan on helpompi seurata ja oppia tunnistamaan vauvan viestejä, kun vauva on lähellä, sillä vauvan viestit huomaa heti ja niihin voi reagoida saman tien.Kuva: Neljän päivän ikäinen kolmas lapseni kantoliinassa kotipihallamme, olimme päässeet sairaalasta kotiin muutama tunti aiemmin.


Jos kantoliinan käyttö ei ole ennestään tuttua, sitä voi harjoitella jo raskausaikana. Kun kantoliinan sitomisen liikeradat ja sitomisperiaate ovat tulleet tutuksi etukäteen, on liina helpompi ottaa käyttöön vaikka jo ensimmäisinä päivinä vauvan kanssa. Koulutetun kantovälineohjaajan kanssa pääsee treenaamaan liinan sidontaa sidontaharjoitusnuken kanssa, jos oma vauva on vielä vatsassa. Kantamisopastusta tarjoavat myös Kantoliinayhdistyksen vapaaehtoiset tukihenkilöt. Minulla on kaksi erilaista sidontaharjoitusnukkea: vastasyntynyt kolmekiloinen nukke ja isompi noin kaksikuisen kokoa vastaava reilu nelikiloinen nukke. Käytän nukkeja aina muutenkin opastuksissa näyttämällä asiakkaalle mallia, miten kantoliina sidotaan. Asiakas harjoittelee pääsääntöisesti aina oman vauvansa kanssa, mutta jos jostain syystä oman vauvan kanssa harjoittelu ei ole mahdollista, on nukke kätevä ja havainnollistava apuväline.


Fiilistelin toista lasta odottaessani hänelle kutomaani kantoliinaa masun päälle.

Kuva: Fiilistelin toista lasta odottaessani hänelle kutomaani kantoliinaa masun päälle.


Pienin opastuksessani ollut vauva oli 34-raskausviikkoa iältään vastaava, kuukautta aiemmin syntynyt ystäväni keskosvauva. Opastin ystävääni kantoliinan käytössä pienessä sairaalahuoneessa, jotta ystäväni voisi saada kantoliinan avulla kädet vapaaksi kenguruhoidon ajaksi ja voisi käyttää liinaa myöhemmin kotiutuessa. Keskosvauvojen pitämisestä ihokontaktissa kenguruhoidossa on tutkitusti paljon hyötyä. Kantoliinaa voi hyödyntää kenguruhoidossa; vauvan voi sitoa kantoliinaan, vaikkei liikkuisikaan mihinkään. Istuessakin voi olla mukavaa saada kätensä vapaaksi vaikkapa kirjan lukemiseen.


Itse suosittelen vastasyntyneen kantamiseen ensimmäisten kuuden viikon ajan ensisijaisesti kantoliinaa. Liina antaa hyvän sivuttaistuen vastasyntyneelle ja vauvan selkä pääsee pyöristymään luonnolliseen asentoonsa hyvin. Kantoliina voi olla trikoinen tai kudottu, valikoimaa on mielin määrin ja eri budjettiin sopivaksi niin käytettynä kuin uutena ostettuna. Täysiaikaisena syntyneen terveen vastasyntyneen kantamiseen on markkinoilla myös erilaisia ergonomisia kantoreppuja.


Vastasyntynyttä kantaessa on tärkeää noudattaa turvallisen kantamisen ohjeita. Turvallisuusohjeet käyn aina läpi tarkkaan asiakkaan kanssa. Kantamisen voi aloittaa terveen, täysiaikaisena syntyneen vastasyntyneen kanssa vaikka jo ensimmäisen päivänä, mutta muissa tilanteissa kannattaa kysyä ohjeita terveydenhuollon ammattilaisilta. Kantaessa pientä vauvaa, on tärkeää huolehtia, että vauva on pystyasennossa (makaavan asennon sidontoja ei suositella). Kantoliinan tulee olla säädetty sen verran tiiviisti kantajaa vasten, ettei vauva pääse lysähtämään. Vauvan niska on tuettuna, sillä pieni vauva ei osaa kannatella päätään. Vauvan hengitystiet ovat koko ajan vapaina; leuka ei ole painuneena rintaa vasten. Vauvan kasvot ovat aina näkyvillä ja vauva pystyy halutessaan kääntämään päätään vapaasti. Kantoliina tulee olla sidottu sellaiselle korkeudelle, että kantaja ylettää antamaan kevyesti kumartamalla suukon vauvan päälaelle. En koskaan suosittele myöskään pienen vauvan imetystä kantoliinassa kokemattomalle kantajalle. Mikäli vauvaa imettää liinassa, liinaa tulee yleensä löysätä siksi aikaa ja on tärkeää, ettei tee muuta samaan aikaan vaan tarkkailee, että vauva saa happea nenän kautta. Vauvan ei tule tällöin myöskään antaa nukahtaa rinnalle vaan imetyksen loputtua irrottaa vauvan ote nännistä ja korjata kantoasento uudelleen oikeanlaiseksi ja turvalliseksi.


Kantaminen voi helpottaa vauva-arkea niin monella tapaa, että kantovälineiden maailmaan kannattaa rohkeasti kurkistaa ja löytää se oma tapa kantaa. Toivotan iloisia kantamisen hetkiä ja kantamisen viikkoa!
Lue lisää aiheesta:

http://kantoliinayhdistys.fi/


Facebookissa kannattaa liittyä Kantovälineet- kysy ja keskustele -ryhmään ja sopivan kantoliinan voi hankkia esimerkiksi Facebookin Kantovälinekirppis-ryhmästä.


#vastasyntynyt #vastasyntyneenkantaminen #kantoliina #kantovälineopastus

353 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page